آویشن با دنیایی از فواید ریز و درشت

:: نویسنده : بخش گوناگون
:: تاریخ انتشار : مارس 26, 2014
آویشن با دنیایی از فواید ریز و درشت

با آویشن که آشنایی دارید؟ مطمئنا دارید. آیا با این همه فواید ریز و درشت آویشن هم آشنایید؟ اگر نیستید بد نیست که همراه ما از دنیای آویشن آگاهی یابید.

اگر بخواهیم تیتروار توضیح دهیم شاید کمی خسته کننده باشد ، پس به گونه ای دیگر فواید آویش را بازگو میکنیم.

اول از همه این را بگوییم که آویشن به دلیل خواص زیادی که دارد ، در صنایعی همچون : صنایع غذایی، صنایع دارویی و صنایع بهداشتی و آرایشی کاربردهای متنوعی دارد و آن را با نام علمی «Thymus vulgaris» میشناسند.

پس تا اینجا اگر با نام علمی و کاربرد آویشن آشنا نبودیم ، آشنا شدیم.

حال باقی موارد :

محل رویش این گیاه دارویی را هم بد نیست که بدانیم : آویشن، یکی از گیاهان تیره ی نعناعیان است که به صورت بوته ‌های پرپشت در دامنه‌ های خشک و بین تخته ‌سنگ‌ های نواحی مختلف مدیترانه از جمله در کشورهای فرانسه، پرتغال، اسپانیا، ایتالیا و یونان می‌ روید.

آویشن یکی از خواص خود را در اسانس خود که از جمله ی 10 اسانس معروف است ، پنهان کرده که شاید جالب باشد با هم از آن مطلع شویم و آن تأخیر دهنده ی پیری پستانداران است و علاوه بر این ، اسانس آن دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچ، آنتی‌ اکسیدان و نگهدارنده طبیعی غذا نیز میباشد.

این گیاه جایگاه خاصی در تجارت جهانی داشته و در انواع غذاها استفاده می ‌شود و به عنوان ترکیبات معطر در اکثر فرآورده‌ های غذایی مهم نظیر نوشیدنی ‌ها و دسرهای لبنیاتی نیز کاربرد دارد. ( پس ماجراجوی خوبی هم هست ! )

از اسانس آویشن گفتیم و بد است که از روغن آویشن حرفی نزنیم :

روغن آویشن به عنوان ماده ‌ای معطر، ضد اسپاسم و ضد نفخ در قطره‌ های ضد سرفه و مرهم‌ های رقیق استفاده می ‌شود، از تیمول موجود در روغن آویشن نیز استفاده‌ های مشابهی می‌ شود، علاوه بر این از تیمول در ترکیبات ضد قارچی، برای آلودگی‌ های قارچی پوست، فرمولاسیون‌ های دندانی و… هم استفاده می ‌شود و از آنجایی که تیمول ضد کرم است ، به عنوان داروی ضد کرم به مقدار دو گرم در سه نوبت در روز مصرف می‌ شود.

حال بیایید با خواص روغن قرمز آویشن نیز آشنا شویم : این روغن که از قرن 16 تا کنون به عنوان میکروب ‌کش مطرح است و خاصیت ضد میکروبی آن در اثر دو ماده «تیمول» و «کارواکرول» است ، به مقدار زیادی در دهان شویه ‌ها، محلول‌ های غرغره، خمیردندان‌ ها، صابون‌ ها، پاک کننده‌ ها و فرآورده ‌های مختلف طبی ضدعفونی کننده مصرف میشود. همچنین در درمان سیاه سرفه و سل و برونشیت توصیه شده است.

ضمنا مایع استخراجی از آویشن که یکی از مواد سازنده شربت ‌های غلیظ ضد سرفه «Cough linctuses» است ، به عنوان ماده طعم‌ دهنده نیز مورد استفاده قرار می‌ گیرد و از اسانس آن به صورت محلول‌ های الکلی، گاهی در رفع بعضی از سوء هاضمه‌ ها، اسهال ‌های ساده و دفع کرم ساده استفاده می ‌شود.

هنوز خواص روغن قرمز آویشن «Red thyme oil» به پایان نرسیده ؟ خیر هنوز ادامه دارد.

این روغن دارای خواص جلوگیری کننده از حساسیت، خارش و آسیب اشعه آفتاب برای پوست انسان نیز میباشد، ولی توجه داشته باشید زمانی که به صورت رقیق نشده مصرف شود، سوزش شدید و خارش ایجاد می‌ کند.

بد نیست این را هم بدانیم که هم اکنون در کشور، فرآورده‌ های دارویی مختلفی از آویشن ساخته شده و به طور گسترده مورد مصرف بیماران قرار می‌ گیرد، که می‌ توان به قطره «تیم آرتا»، قرص و شربت «تیمکس» و شربت «تیمیان» اشاره داشت که این سه فرآورده به عنوان ضدسرفه و خلط‌ آور به کار می ‌روند. ( احتمالا در تبلیغات رسانه ای نام تیمکس را شنیده اید ! )

قطره خوراکی «گاسترولیت» 15میلی ‌لیتر هم ، نمونه‌ ای از فرآورده ‌های حاصل از آویشن در درمان علائم سندرم روده، نفخ، سوزش، ترش کردن، دل پیچه و درد شکمی، سوء هاضمه و تغییرات اجابت مزاج میباشد.

این همه از فواید آویشن گفتیم و حالا یکی دو سطر هم از عوارض آن بگوییم که مواظب باشیم در مصرف آن زیاده روی نکنیم و با اصول صحیح مورد مصرف قرار دهیم :

تیمول موجود در اسانس آویشن می ‌تواند سبب سرگیجه، سردرد، تهوع، استفراغ و ضعف عضلانی و همچنین ممکن است سبب کاهش فعالیت قلب، دستگاه تنفسی و دمای بدن شود که مصرف آن به افراد مبتلا به اختلالات غده تیروئید در دوران حاملگی و شیردهی نیز توصیه نمی ‌شود. ( پس احتیاط کنید ! )

عجب حضور پر فایده ای داشت این گیاه دارویی کوچک !

اشتراک گذاری این مطلب در :